Lepoglava je grad u kojem uživaju sva čula
U Domu kulture održana je drugu godinu zaredom gastro večer na kojoj su članice Kulturno-umjetničkog društva “Lepoglavski pušlek” predstavile bogatu gastronomsku ponudu lepoglavskog kraja.
Ovoga puta posjetitelji su mogli kušati mlinčani kolač, zagorsku juhu, razne slane i slatke delicije iz Lepoglavske kuharice, a mogli su vidjeti i kako se radi gibanica s repom.
Gibanica s repom drugo je jelo iz lepoglavskog kraja koje je dobilo jamstveni žig Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, a da to starinsko jelo znaju pripremiti potvrdila je i zlatna medalja koju su Pušleki osvojili u kategoriji Folkslast na prošlogodišnjem Interslastu – internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva u Tuheljskim Toplicama.
Da je riječ o jelu koje se pripremalo od kasne jeseni pa sve do Uskrsa posjetitelje je podsjetila Štefica Bizek, predsjednica KUD-a Lepoglavski pušlek, dok je predsjednik Udruge Klopotec Vladimir Geček rekao kako uz to jelo najbolje paše – graševina.
Ponosan što Lepoglava osim bogate kulturne baštine može ponuditi i brojne gastronomske delicije lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo je kako je Lepoglava grad u kojem se može uživati svim čulima.
– S ponosom ističemo lepoglavsku čipku koja nas je povezala s cijelim svijetom i ovih je dana postala jedan od autentičnih suvenira Varaždinske županije, a ova nam večer pokazuje da imamo i bogatu gastronomsku ponudu. Tu se možemo pohvaliti s čak dva jela zaštićena jamstvenim žigom koje su naše vrijedne članice KUD-a na taj način sačuvale od zaborava. Treba spomenuti i kako su
vina lepoglavskog kraja osvojila brojne nagrade na Decanteru, a sve to Lepoglavu čini gradom koji vrijedi posjetiti i u kojem se ima što čuti, vidjeti, doživjeti i kušati – rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić.
Ova gastronomska večer u Domu kulture održana je zahvaljujući dobroj suradnji Turističke zajednice grada Lepoglave, Grada Lepoglave, TKIC-a i Kulturno-umjetničkog društva Lepoglavski pušlek. Ove su se godine gastro večeri sa svojim vinima pridružili članovi Udruge Klopotec, a posjetiteljima su ponuđeni i sokovi Zadruge Terra fructus.
Gastro večer u Lepoglavi posjetila je i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, koja se okušala u izradi gibanice s repom a pritom je istaknula kako je Varaždinska županija svojevrsna riznica gastro proizvoda zaštićenih jamstvenim žigom.
– U Varaždinskoj županiji imamo 25 zaštićenih gastro proizvoda i aktivno radimo na njihovoj promociji, pa sufinanciramo predstavljanje naših OPG-ova na međunarodnim sajmovima, a u vrtićima i školama razvijamo kulturu konzumacije domaćih proizvoda od najranije dobi. Drago mi je da su članice KUD-a Pušlek sačuvale ovo jelo od zaborava – rekla je zamjenica varaždinskog župana.