Svečano otvoren XVIII. međunarodni festival čipke u Lepoglavi

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sinoć je otvorila XVIII. međunarodni festival čipke u Lepoglavi, a među brojnim uzvanicima iz zemlje i inozemstva, na svečanosti otvaranja bio je i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, pokrovitelj lepoglavskog festivala. Festival će sve do nedjelje posjetiteljima nuditi bogati programski sadržaj vezan uz čipku i nakit u deset festivalskih izložbenih prostora. Na ovogodišnjem festivalu, uz naša čipkarska središta, bit će predstavljena i čipka te nakit od čipke iz čak 13 europskih zemalja. 
– Lepoglavski festival slavi čipkarstvo, taj fenomen hrvatske baštine, već punih 18 godina. Zahvaljujući našem festivalu Lepoglava je postala važno mjesto susreta europskog čipkarstva. Festival u Lepoglavi potvrdio se tako kao renomirani čipkarski festival, ne samo lokalnog i nacionalnog značaja, već kao specijalizirani festival europske dimenzije – istaknuo je na svečanom otvorenju Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, posebno naglasivši kako se Festival ove godine održava u znaku kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. 
Značaj Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi za očuvanje i promicanje vrijedne kulturne baštine istaknuo je i Predrag Štromar, župan Varaždinske županije. 

– Ovaj je festival jedan od najboljih kulturnih i turističkih brendova Varaždinske županije, kao jasno profilirana i prepoznatljiva kulturna priredba iznimne kvalitete – rekao je župan Štromar, a značaj festivala čipke u Lepoglavi istaknuo je i Ivo Bašić, savjetnik Ministarstva turizma, koji se posebno osvrnuo na značaj ovakvih kulturnih priredbi za razvoj kontinentalnog turizma. 
Visoke uzvanike na svečanosti pozdravio je i Zvonko Kutleša, generalni tajnik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ovogodišnje zemlje – partnera Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi. 

– Lepoglava je grad Rangera i Belostenca, kolijevka naše kulture, koja je na toj vrijednoj baštini uspješno transformira svoju prepoznatljivost kao grad kulture, umjetnosti i kreativnosti. U tom transformacijskom procesu međunarodni festival čipke ima posebno mjesto – rekla je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, koja je uz počasni plotun lepoglavskih kuburaša otvorila XVIII. međunarodni festival u Lepoglavi. 

Visoki uzvanici potom su prisustvovali svečanosti podizanja festivalske zastave te razgledali vrijedne izložbe među kojima valja posebno istaknuti izložbu – Rasplitanje, keranje, necanje, koja prikazuje vrijedno čipkarsko blago Bosne i Hercegovine, zatim izložbu replika nakita, ukrasnih predmeta i novca bosanskih kraljeva iz fundusa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, izložbu lepoglavske čipke na oltarnicima i crkvenom ruhu, te izložbe u lepoglavskom Domu kulture – Nakićeno, nenakićeno, koja prikazuje čipku na ženskom modnom priboru od 1800. do 1900. godine, iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, te izložbu nakita i modnih dodataka od čipke na kojoj su predstavljeni radovi iz Slovenije, Španjolske, Malte, Hrvatske, Belgije, Velike Britanije, Estonije i Švedske. 

Posebno valja istaknuti kako je na ovogodišnjem festivalu za posjetitelje ponovo otvoren Pavlinski samostan u Lepoglavi, u kojem je postavljena izložba suvremenog nakita iz Francuske, Estonije, Njemačke, Češke i Italije.

Prvi festivalski dan završio je atraktivnim vatrometom, a vrijedna ponuda festivala čipke u petak će biti obogaćena i koncertom u lepoglavskoj župnoj crkvi, na kojem će nastupiti sopranistica Sandra Bagarić, ambasadorica Festivala u Lepoglavi, uz klavirsku pratnju Darka Domitrovića. Koncert počinje večeras u 19 sati, a ulaz je besplatan.  

Scroll to Top