Europski projekti na lepoglavskom festivalu

I ovogodišnji Međunarodni festival čipke u Lepoglavi imat će istaknutu europsku dimenziju. Festival se ove godine održava u znaku kandidature Varaždina i partnerskih gradova, među kojima je i Lepoglava, za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a na festivalu će biti posebno predstavljena i dva projekta Europske unije u kojima sudjeluju lepoglavske čipkarice.  

Jedan od njih je projekt Lace4Fashion – Modni pribor i čipkani nakit, a izloške nastale u okviru tog projekta, koji je financirala Europska komisija moći će vidjeti posjetitelji lepoglavskog festivala. Izloženi modni pribor i čipkani nakit temeljen je na rezultatima suradnje u okviru mreže partnera iz pet zemalja – Italije, Francuske, Njemačke, Estonije i Češke, kako bi se posebno istaknula atraktivnost ali i vrijednost inovativnog čipkarstva. Posebnu radionicu Čipka postaje nakit (Lace goes Jewellery), vodit će Kirsten Brinkmann, poznata njemačka stručnjakinja za čipkarstvo iz Hamburga.

U programu Festivala sudjeluju i članovi projekta Be Unique Within Europe koji se razvija od 2013. godine u programu cjeloživotnog učenja – potprogramu Grundtvig. Na projektu pod nazivom Be Unique Within Europe uz Udrugu Ekomuzej Lepoglava, sudjeluju i Gimnazija Jurja Vege Idrija – Čipkarska Šola Idrija iz Slovenije, Kinesthetics – Learn by Doing.Cyf iz Engleske, Kantschool Artofil iz Belgije, Virumaa Kunsti ja Käsitöö Selts iz Estonije, GRUPP>39< iz Švedske, Asociacion promotora del encaje de Castilla y Leon iz Španjolske i Gozo Centre for Art & Crafts iz Malte.

Udruga Ekomuzej na tom projektu izrađuje nakit i modne dodatke od čipke na batiće inspiriranim motivima lepoglavske čipke u kombinaciji s ostalim tehnikama izrade, te tako osuvremenjuje tradicijska rukotvorstva.

Scroll to Top