Atraktivne čipke i nakit iz Bosne i Hercegovine

Na 18. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, od 18. do 21. rujna, bit će predstavljene čipke iz čak 13 zemalja svijeta, a publika će ove godine imati i posebnu prigodu razgledati jedinstvene, a široj javnosti nepoznate čipkarske tehnike te izvrsne primjerke čipke iz Bosne i Hercegovine, ovogodišnje zemlje – partnera lepoglavskog festivala.

U Lepoglavi će tako biti izložene čipke iz Etnografske zbirke samostana – Karmel svetog Ilije, kod Buškog jezera u okolici Tomislavgrada, ali i nošnje te tekstilni predmeti ukrašeni trima čipkarskim tehnikama specifičnim za Hrvate, Srbe i Bošnjake – na iglu keranje i priplet, te necanje.

Publika će na festivalu imati prigodu razgledati i izložbu – Eho prošlosti, glasovi budućnosti, na kojoj će biti izložene replike nakita, ukrasnih predmeta i novca bosanskih kraljeva iz fundusa Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kojom se promovira izuzetno vrijedna kulturno-povijesnu baština Bosne i Hercegovine te tisućgodišnja tradicija u izradi nakita.

Scroll to Top