Aktualni panel na Festivalu čipke

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, u subotu, 20. rujna, u lepoglavskoj gradskoj vijećnici, bit će održan okrugli stol na kojem će se raspravljati o – Zakonskim regulativama i mogućnostima djelovanja pojedinaca s posebnim vještinama, znanjima i umijećima. U središtu pozornosti sudionika okruglog stola bit će porezna politika vezana uz tradicionalne obrte kakvi su primjerice, čipkarstvo, ili pak licitarski obrt, korparaštvo i druga tradicionalna zanimanja, ali i mogući pravni oblici njihovog djelovanja, od obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, obrta, samostalne djelatnosti, zadruge, odnosno, udruge. 

– Nastojimo problematizirati činjenicu da su upravo ove tradicionalne djelatnosti nisko dohodovne i svaki im porezni namet čini veliko opterećenje za njihovo poslovanje, što bi u konačnici moglo dovesti do njihovog nestanka i trajnog izumiranja tih tradicijskih vještina – istaknuo je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić u pozivu na okrugli stol u čijem radu mogu sudjelovati svi zainteresirani za ovu aktualnu i važnu temu. 
Na okruglom stolu bit će prezentirani i najpovoljniji oblici poslovanja u ovim djelatnostima u našoj zemlji ali i u praksi zemalja – članica Europske unije.

– Cilj nam je predložiti zakonske promjene poreznog sustava kojima bi se olakšalo poslovanje tradicionalnih obrta – naglasio je lepoglavski gradonačelnik i saborski zastupnik Marijan Škvarić

Scroll to Top