Čipka i nakit – atraktivna tema lepoglavskog festivala

U varaždinskoj palači Sermage predstavljen je program ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke koji će se od 18. do 21. rujna održati u Lepoglavi, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića. – Lepoglava, grad poznat upravo po čipki i čipkarstvu na ovogodišnjem će festivalu, koji je posvećen atraktivnoj temi – čipki i nakitu, ugostiti čak 13 zemalja svijeta te gostima čipkarskog festivala iz zemlje i inozemstva ponuditi zanimljive i raznolike sadržaje vezane uz čipku – istaknula je na konferenciji Ljubica Dubovečak, predsjednica Turističke zajednice grada Lepoglave.

Atraktivni program festivala čipke na konferenciji je predstavio Dejan Bjelivuk, predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava, koji je tom prigodom istaknuo kako je zemlja – partner ovogodišnjeg festivala čipke – Bosna i Hercegovina, te je kao posebnu zanimljivost ovogodišnjeg festivala najavio predstavljanje raznolikih, a široj javnosti nepoznatih čipkarskih tehnika te izložbu jedinstvenih primjeraka kerane čipke iz Etnografske zbirke samostana – Karmel svetog Ilije, kod Buškog jezera u okolici Tomislavgrada.

– Ovogodišnji festivalski program dopunjuje i izložba replika nakita, ukrasnih predmeta i novca bosanskih kraljeva iz sarajevskog Zemaljskog muzeja te izložba – Nakićeno, nenakićeno, koja će predstaviti čipku na ženskom modnom priboru od 1800. do 1900. godine, iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, a jedna od posebno atraktivnih događanja bit će i predstavljanje čipke na tilu iz Lijera – naglasio je Dejan Bjelivuk, dodavši kako će na festivalu biti predstavljena i dva projekta Europske unije vezana uz čipkarstvo i izradu suvremenog nakita od čipke.

Program XVIII. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi pratit će i zanimljiv umjetnički program, pa će tako 19. rujna, u crkvi Blažene Djevice Marije u Lepoglavi, u 19 sati, nastupiti naša poznata sopranistica Sandra Bagarić, uz orguljsku pratnju Darka Domitrovića, dok je za subotu, 20. rujna, od 20 sati, na terasi restorana Ivančica najavljen nastup Folklornog ansambla Linđo iz Dubrovnika.

– Posebno sam ponosna što sam postala ambasadorica ovog izuzetnog brenda – lepoglavske čipke, čijom sam ljepotom iskreno oduševljena – rekla je Sandra Bagarić, kojoj je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić poklonio jednu od jedinstvenih primjeraka ogrlice izrađene od lepoglavske čipke.

Na konferenciji je posebno istaknuto i kako se ovogodišnji festival čipke održava pod znakom kandidature grada Varaždina te regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, pri čemu je Raymond Rojnik, voditelj ureda za pripremu kandidature, naglasio kako pristup Lepoglave u čuvanju i predstavljanju kulturne baštine izuzetne vrijednosti ima i snažnu europsku dimenziju, pa će biti i važan dio ponude za Europsku prijestolnicu kulture.

– Od svih materijalnih i nematerijalnih dobra koja smo naslijedili zahvaljujući dugoj i bogatoj povijesti grada Lepoglave i cijelog lepoglavskog kraja, lepoglavska čipka je sigurno nešto najvrjednije u našoj iznimnoj kulturnoj baštini, koja svojom kvalitetom čini važan dio ne samo nacionalne, već i europske kulture. Njenu izvrsnost i vrijednost, kao svjetskog kulturnog dobra, potvrdio je i UNESCO i lepoglavsku čipku 2009. godine uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine svijeta – rekao je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave, te posebno istaknuo kako će ove godine dio festivalskih sadržaja biti ponuđen u pavlinskom samostanu, koji se obnavlja zahvaljujući podršci Ministarstva kulture.
Na konferenciji je najavljeno kako će ovogodišnji festival lepoglavske čipke otvoriti prva potpredsjednica Vlade dr. sc. Vesna Pusić.

Uz Međunarodni festival čipke u Lepoglavi će biti organiziran i sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Scroll to Top