Njegujući tradiciju, pa tako i onu kulinarsku, u okviru 25. Međunarodnog festivala čipke, u Lepoglavi je održano natjecanje u pripremi štrukli od tikve i sira – Kumičin tikvenjak.
Generacijama se ova delicija priprema i u domaćinstvima lepoglavskog kraja i nezaobilazan je dio njegove kulinarske tradicije koja je predstavljena ovom prigodom.
Natjecanje je održano u dvije kategorije – u pripremi tikvenjaka od sira i tikvi te u pripremi štrukli po izboru. Najviše natjecatelja, ne samo žena već i muškarca, bilo je u prvoj kategoriji. Ocjenjivačko povjerenstvo činili su vrsni kuhari – Damir Crleni, prvi državni prvak u kuharstvu; Ljiljana Sedlanić, šefica kuhinje Hotela Trakošćan i Grozdana Bohorč, stručni učitelj kuharstva.
![](https://www.lepoglava.hr/festival-cipke/wp-content/uploads/2021/09/kumicin_tikvenjak_02-1024x683.jpg)
Povjerenstvo je moralo ocijeniti koji je od 20 pripremljenih tikvenjaka najbolji. Nakon kušanja svih na natjecanje prijavljenih tikvenjaka, najboljim su proglasili onaj Verice Koščec, kojoj je pripala pobjednička lenta i prigodna nagrada. Drugo je mjesto sa svojim tikvenjakom osvojila Kristina Dubovečak Držaić, a treće Marica Držaić, dok je utješna nagrada pripala Barici Breški.
U kategoriji štrukli po izboru najboljim su, u konkurenciji devet štrukli, proglašene štrukle koje je pripremila Marica Držaić. Drugo je mjesto pripalo štruklima Sonje Škvarić, a treće štruklima Mirjane Zbodulja. I u ovoj su kategoriji najboljima podijeljene lente i nagrade, a također je dodijeljena i utješna nagrada koja pripala Blaženki Vresk.
![](https://www.lepoglava.hr/festival-cipke/wp-content/uploads/2021/09/kumicin_tikvenjak_11-1024x683.jpg)
Nagrade je dobitnicama uručio gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.