Pokrenute aktivnosti zaštite mlinčanog kolača i prezentacije kulinarstva lepoglavskog kraja
Nakon provedenih priprema, započele su konkretne aktivnosti zaštite izvornosti mlinčanog kolača. Prvi korak bit će zaštita žiga kojim će mlinčani kolač biti označen i pod kojim će se nuditi tržištu. Nakon toga, bit će pokrenut i postupak zaštite oznake njegovog zemljopisnog porijekla. Aktivnosti koje će se s tim ciljem provoditi u narednom razdoblju dogovorene su na sastanku predstavnika institucija i organizacija, kao i pojedinaca, uključenih u provedbu postupka zaštite izvornosti mlinčanog kolača. Na sastanku su sudjelovali gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, predsjednica KUD-a Lepoglavski pušlek Štefica Bizek, predsjednica Agro-turističkog klastera Lepoglava Nataša Veić, voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak i Damir Crleni, vrhunski kuhar koji će svojim znanjem i iskustvom pomoći da mlinčani kolač, ali i druge kulinarske delicije lepoglavskog kraja budu sačuvane od zaborava i predstavljene javnosti. Naime, uz pokretanje postupka zaštite izvornosti mlinčanog kolača, pokrenut je i projekt izrade lepoglavske kuharice koja će javnosti predstaviti bogatu kulinarsku tradiciju Lepoglave i ostalih mjesta s gradskog područja.
Tom su prigodom gradonačelnik Marijan Škvarić, ispred Grada Lepoglave, i Damir Crleni potpisali ugovor o suradnji na pripremi lepoglavske kuharice.
"Predstavljanjem naše kulinarske tradicije želimo javnosti predstaviti još jedan dio naše bogate baštine, želimo je podijeliti s našim gostima, a naše sugrađane potaknuti na njeno čuvanje. Želimo im pružiti prigodu uživati u jelima koje su pripremale njihove bake. Također, želimo našu kulinarsku tradiciju, sa svim potencijalima koje ima, ugraditi u razvoj našeg Grada", istaknuo je gradonačelnik Škvarić.
"Veseli me da ćemo istražiti lepoglavsko kulinarstvo i predstaviti ga javnosti", poručio je Crleni. Zahvalio je pri tom Gradu Lepoglavi na ukazanom povjerenju i Varaždinskoj županiji na podršci koju pruža navedenom projektu.